foto, film en geschiedenis van Nuth en Vaesrade vroeger

donderdag 10 maart 2011

DE PROTESTANTSE GEMEENSCHAP IN NUTH

Sinds de jaren twintig heeft een protestantse bevolkingsgroep (vrijwel in haar geheel tot de Nederlands Hervormde kerk horende) een eigen gemeenschap in de gemeente Nuth weten te vestigen.

wagon met remmershuis
Omstreeks 1916 waren de eerste protestanten, als “vreemd element” uit andere streken van ons vaderland, vooral werkzaam als remmers bij de Nederlandse Spoorwegen, hierheen gekomen. Door de latere technische ontwikkeling werden deze remmers overbodig en overgeplaatst. Later waren de meeste protestanten dan ook werkzaam in de mijnindustrie.

De vorming van de gemeenschap is tot uitdrukking gebracht in de stichting van een nieuwe kerk, een hervormde lagere school en de bouw van een gemeenschapshuis, dat binnenkort (NvT=1959) gaat verrijzen op de hoek van de Pastorijstraat en Keelkampstraat.

Even vóór de twintiger jaren werd voor het onderwijs gebruik gemaakt van enkele klaslokalen van de toenmalige openbare school. In 1916 waren er een viertal niet R.K. leerlingen. In de twintiger jaren werd gestart met een klein protestants schooltje, gesticht door het schoolbestuur te Hoensbroek Treebeek, dat in 1932 het huidige schoolgebouw aan de Parallelstraat kon betrekken.

Voor de kerkdiensten kwamen de eerste protestanten samen ten huize van de oude familie Evers” in de Ziepe; kerkdiensten die eerst georganiseerd werden vanuit Sittard door ds. Van den berg. Later werd Nuth bij de Hervormde gemeente te Hoensbroek gevoegd, waaronder het nu nog steeds ressorteert.

In 1921 kwam broeder Bill de geestelijke leiding van de Hervormden te Nuth uitoefenen, onder verantwoordelijkheid van de kerkeraad van Hoensbroek en naast de predikant ds. Kan.
Broeder Bill kon in 1922 reeds de vreugde beleven, dat door zijn inspanningen de Hervormde gemeente een eigen kerkje kreeg. Het was het houten noodkerkje aan de parallelstraat, dat in de laatste dagen van de oorlog in 1944 bij een bomaanval vernietigd werd.

In de plaats van het oude noodkerkje kwam in 1952 de tegenwoordige nieuwe kapel aan de Pastorijstraat tot stand die in de Kersttijd van dat jaar in aanwezigheid van de thans heengaande Burgemeester Starmans plechtig in gebruik werd genomen.






Ook het jeugdwerk, in het bijzonder de jongens- en meisjesclubs, kwam in de kleine protestantse gemeenschap tot ontwikkeling en de wens van de protestantse kern om haar groep hechter te binden zal invulling krijgen door de oprichting van een gemeenschapshuis, gebouwd nabij de bestaande school en kerk.

Voorstaande schets is vooral bedoeld om duidelijk te maken dat de groei en consolidatie van de protestantse gemeenschap in de gemeente Nuth gepaard ging met het oplossen van een dubbel probleem: de aanpassing van niet-Limburgers in een Limburgs dorp en de opbouw van een Hervormde gemeente in een Rooms-Katholieke omgeving. Hieruit vloeide het andere probleem voort: het leven van een kleine minderheid tussen een anders denkende meerderheid, gepaard gaand met minderwaardigheidscomplexen en niet altijd vrij van wantrouwen; en het probleem van de meerderheid om in democratische verdraagzaamheid de nieuwe minderheid te aanvaarden en het leven mogelijk te maken.

1 opmerking:

  1. Ik kan me nog goed herinneren dat, als katoliek, wij waren verboden om naar de protestante kerk te gaan, en protestante vrienden to hebben. We zongen soms een - nu gezien als hatelijkheid- een liedje:
    "protestante apen
    liggen in bed te gapen
    denken niet aan God
    maar wel aan de pispot".
    Ik vraag de lezer om alstublieft te begrijpen dat ik dit schrijf als iets van het verleden, niet om hatelijk te zijn ..
    Hein Leunissen.

    BeantwoordenVerwijderen